Min kundvagn
Totalsumma:
0 kr

 

Till kassan
Skötselråd - Skötsel för dina linser

Att rengöra och desinficera kan göras på ett flertal olika sätt beroende av vilken typ av lins du använder. Använder du endagslinser krävs ingen linsvård som helst eftersom de slängs efter en dags användning. Även dygnetruntlinser kräver minimal linsskötsel. Övriga linser som används mer än en gång, exempelvis månadslinser, måste rengöras och desinficeras efter användning. Att sköta om sina linser är viktigt för att hålla dem rena från bakterier samt för att de ska bibehålla sin komfort. För att få råd om linsskötsel och vad som passar dina ögon bör du prata med din optiker.

Varför ska kontaktlinser rengöras?

Eftersom kontaktlinser består av syntetiska material utsätts de för beläggningar och mikroorganismer. För att inte dessa ska försämra synen eller påverka komforten ska de avlägsnas, även risken för eventuella infektioner minskar. På grund av detta är det viktigt att kontaktlinser rengörs – lösningarna ska inte enbart vara anpassade efter linsen utan även ögat.

Vatten ska aldrig användas för att skölja kontaktlinser

Anledningen till att man aldrig ska använda kranvatten för att skölja kontaktlinser är för att det består av klor, metallpartiklar och mineraler. Skulle man skölja med kranvatten ökar risken för allvarliga ögoninfektioner.

Att handskas med linser

God hygien är ett måste då du ska handskas med linser – tvätta, skölj och torka dina händer varje gång du på något sätt ska handskas med dina linser. Håller du god hygien minskar risken för ögoninfektioner, särskilt hos rökare. Skulle dina ögon vara röda, irriterade eller om det skulle göra ont så ska du aldrig sätta i linser. Om dessa symptom skulle uppstå ska du kontakta din optiker.

Det är viktigt att du följer det utbytesintervall som din optiker har rekommenderat för att skydda dina ögon från allvarliga besvär. Ett bra intervall för kontroll av dina ögon och kontaktlinser ligger på 6-12 månader. Socialstyrelsens föreskrifter säger att ett kontaktlinsrecept högst gäller i 1 år i Sverige.

Har du problem med dina linser?

Skulle dina linser ge dig obehag eller skulle några problem uppstå ska du ta ur dem och kontakta din optiker. Allvarligare komplikationer kan föranledas av att man upplever obehag. För att kunna förebygga problem är det viktigt att behandla i ett tidigt stadium.

Linsskötsel – Tre viktiga företeelser

  • Rengöring
    För att döda mikroorganismer som kan orsaka ögoninfektioner är det viktigt med rengöring.
  • Förvaring
    Kontaktlinser måste förvaras i lösningar som är godkända för linsförvaring. Undersökningar visar att linsetuier är en vanlig källa till mikrobiell bakterietillväxt. För att minimera risken för linsrelaterade ögoninfektioner är det nödvändigt att linserna rengörs på rätt sätt och att linsetuiet byts ut regelbundet. Följ alltid anvisningarna som följer med förpackningen och som visar hur du ska rengöra ditt linsetui
  • Återbesök
    Enligt Socialstyrelsens föreskrifter är ett kontaktlinsrecept giltigt i högst ett år i Sverige. Dina ögon och kontaktlinser bör kontrolleras med ett intervall på 6-12 månader.

Det är enkelt att beställa linser hos oss. Har du frågor om oss eller andra funderingar,

tveka inte att kontakta oss via kundtjanst(at)linstorget.se